Annonse
04:00 - 24. juni 2011

Wenche Foss. Den andre nekrologen

Hun var diva med stor D. Men mest av alt var hun et medmenneske.

Ingen over, ingen ved siden: Wenche Foss vil alltid være vår lysende stjerne. Her etter en festforestillingen på Nationaltheatret i 1995, hvor hun feiret 60 årsjubileum som scenekunstner. Foto: Aleksander Nordahl/NTB/Scanpix
Annonse

Hele Norges Wenche Foss har forlatt oss, en gang for alle. Det meste er allerede sagt. «Hun var pustet som kunne få et strå til å bøye seg» (Bergens Tidende). «Hun eide selv sitt nærvær» (Aftenposten). «Hun ble og vil for alltid være et begrep» (Dagsavisen). «Ho var ein av våre beste skodespelare på nynorsk» (Dag og Tid). «Hun tok opp saker der andre tiet» (Liv Signe Navarsete, Sp). «Hun har gått foran som kvinne» (Anniken Huitfeldt, Ap). «Hun var et stykke norsk kultur» (Siv Jensen, Frp). «Hun spredte glede i et helt folk» (statsminister Jens Stoltenberg). «Det vil aldri kunne komme noen etter henne» (Dagsavisen). «Det finnes bare ekstraordinære øyeblikk med Wenche» (Toralv Maurstad). «Hennes innsats kan ikke overvurderes» (Aftenposten).

 

De fleste nekrologer har allerede vært trykket, også her i avisen (1. april). Likevel er det som om noe mangler. Det korte nekrologformatet yter ikke rettferd til det mangfold, den storslåtthet og livsbejaelse som lot Wenche Foss’ stjerne skinne. Det er derfor vi har valgt å trykke enda en nekrolog, enda lenger enn den forrige. For Wenche Foss var en diva, men i tillegg fantes en annen dimensjon ved henne, som er undervurdert, men aldri må forglemmes: Wenche Foss var først og fremst et medmenneske.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse