Annonse
04:00 - 24. juli 2009

Utenriksanalyse: Knus mytene om Arktis

Arktis har alltid vært omspunnet av myter. Noen er nyere enn andre.

Fastfryst: Det blir ingen eksplosjon av oljeproduksjon og skipsfart i arktis. Her oljefeltet Val Gamburtseva i det russiske nordområdet. Foto: Scanpix
Annonse

>b>Norge må skille mellom de reelle utenrikspolitiske utfordringene i nord og de mange arktiske mytene som har fått solid fotfeste de siste årene. Blant de mest etablerte mytene er forestillingene om et internasjonalt kappløp om havområdene i nord, om at oljeselskapene strømmer til Arktis og om at den nordlige sjørute er i ferd med å erstatte eksisterende sjøruter.

Det sies at en rekke land kjemper om store havområder i Arktis. Når isen smelter, oppstår det et internasjonalt kappløp om ressursene som hittil har ligget skjult, ifølge flere rapporter.

Men jurisdiksjonsforholdene i Arktis er i stor grad avklart. Det er ingenting igjen å kappes om. Det gjenstår riktignok noen uløste saker i regionen, men ikke flere enn ellers – snarere tvert imot. «Kappløpet» om sokkelområder foregår i ordnede former og i henhold til kriterier skissert av Havrettskonvensjonen. I den grad det foregår et kappløp, er det mot fristene som konvensjonen har satt for å fremme krav på sokkel ut over 200-milssonene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt