Annonse
04:00 - 24. juli 2009

Utenriksanalyse: Knus mytene om Arktis

Arktis har alltid vært omspunnet av myter. Noen er nyere enn andre.

Fastfryst: Det blir ingen eksplosjon av oljeproduksjon og skipsfart i arktis. Her oljefeltet Val Gamburtseva i det russiske nordområdet. Foto: Scanpix
Annonse

>b>Norge må skille mellom de reelle utenrikspolitiske utfordringene i nord og de mange arktiske mytene som har fått solid fotfeste de siste årene. Blant de mest etablerte mytene er forestillingene om et internasjonalt kappløp om havområdene i nord, om at oljeselskapene strømmer til Arktis og om at den nordlige sjørute er i ferd med å erstatte eksisterende sjøruter.

Det sies at en rekke land kjemper om store havområder i Arktis. Når isen smelter, oppstår det et internasjonalt kappløp om ressursene som hittil har ligget skjult, ifølge flere rapporter.

Men jurisdiksjonsforholdene i Arktis er i stor grad avklart. Det er ingenting igjen å kappes om. Det gjenstår riktignok noen uløste saker i regionen, men ikke flere enn ellers – snarere tvert imot. «Kappløpet» om sokkelområder foregår i ordnede former og i henhold til kriterier skissert av Havrettskonvensjonen. I den grad det foregår et kappløp, er det mot fristene som konvensjonen har satt for å fremme krav på sokkel ut over 200-milssonene.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse