Annonse
04:00 - 30. oktober 2009

Utenriksanalyse: Jakten på nordområdene

Nordområdene er ifølge regjeringspartiene det «viktigste strategiske satsingsområdet i utenrikspolitikken». Men hvor er de?

Ufokusert: Satsingen på nordområdene er flytende, både begrepsmessig og geografisk. Her en lomviflokk på Svalbard. Foto: Håkon M. Larsen/Scanpix
Annonse

Det er ikke bare i de to Soria Moria-erklæringene og i regjeringens dokument «Nye byggesteiner i nord» at nordområdene blir utpekt til Norges viktigste satsingsområde. De er også, ifølge Utenriksdepartementets Stortingsmelding nummer 15 (2008–2009) fra mars i år, ansett som «en hovedutfordring» i norsk sikkerhetspolitikk. Det til tross for at nordområdene verken er et saksfelt eller en konkret trussel, men tilsynelatende et geografisk område. Når de er så viktige, er det alarmerende at ingen vet hvor de er.

Da Arbeiderpartiets utenriksminister Knut Frydenlund omtalte nordområdene i sin utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget i 1974 syntes begrepet å vise til norske territorier og norsk kontinentalsokkel i nord, med mange henvisninger til Svalbard.

Noen tiår senere, da Høyres utenriksminister Jan Petersen i 2005 presenterte Stortingsmelding nummer 30 (2004-05) om nordområdene, ble det indikert at nordområdebegrepet var ensbetydende med Barentshavregionen. Et kart på stortingsmeldingens forside sirklet inn det sentrale Barentshavet, samt det nordligste Norge og Nordvest-Russland. Nordområdene ble altså ansett som de nære havområdene nord for fastlandet, med tilstøtende kyster på norsk og russisk side. I dette området fantes en uløst delelinje, et Svalbard-problem, store menger atomavfall og et russisk militære i ferd med å reise seg igjen etter Sovjetunionens fall.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse