00:00 - 14. desember 2018

Hva er hemmeligheten bak italiensk tomatsaus?

Kjære Gastronomen. Jeg har nylig kommet tilbake fra et forskningsopphold i Italia. Jeg har alltid likt italiensk mat, men noe av det jeg falt for da jeg for første gang fikk være i Sør-Italia litt lenger, var de enkle rettene, slik som en helt grunnleggende spaghettirett med tomatsaus. Det er gjerne det billigste på menyen, samtidig er det ofte noe av det beste. Men her hjemme smaker det ikke det samme når jeg forsøker å lage det. Hvorfor ikke? Jeg kjøper gode tomater og sikkert bedre olivenolje enn de brukte på den billige trattoriaen som lå nær der jeg bodde. Finnes det en grunnleggende teknikk, eller har du en god oppskrift?

Hilsen Undrende forsker
 

Kjære Undrende forsker. Det er en opplest sannhet blant matfolk at fransk matlaging handler om avanserte teknikker og vitenskap – om jevninger, emulsjoner og nøyaktighet – mens italiensk mat handler om ingredienser og tradisjon – følelser og stedbundethet. Og det er mye sant i det. Italienerne er ofte flinke til å følge sesonger og dyktige til å bruke lokale ingredienser.

Annonse