Annonse
00:00 - 15. juni 2018

«Jeg har fått jobb i et selskap med en grusom sjef»

Annonse

Kjære etiker. Jeg er nyutdannet og jobber i en bransje der man skal være glad for å ha jobb, men har havnet i et selskap med en grusom sjef. Han er kritisk til kvinner, innvandrere, folk som resirkulerer søpla si, vegetarianere osv., og dette signaliserer han så ofte han kan, for eksempel ved å himle med øynene. Han konfronterer nesten aldri noen ansikt til ansikt, men går inn på kontoret sitt og skriver lange e-poster med kamuflerte trusler. Hvis du ikke rekker å gjøre jobben innenfor normal arbeidstid, sier han at det er vårt problem at vi jobber sakte, og minner om at han merker seg hvem som yter det lille ekstra når han eventuelt utbetaler bonus. Hvis noen slutter, gjør han så mye han kan for å gjøre livet surt for dem, så det å bytte jobb er ikke uten risiko. Verneombudet er sjefens beste (og eneste) venn på jobb, så det er ikke fristende å prøve den retningen. Ikke har jeg lyst til å være sykmeldt heller. Har du noen råd til hva jeg kan gjøre?

Hilsen bekymret undersått

Etikeren: Du er nok ikke alene om å grue deg til gå på jobb. Ikke sjelden skyldes dårlig stemning en sjef som herser og herjer med sine medarbeidere. Sersjanter har en tendens til å brøle. De som tar hardest i, er gjerne de som kjenner seg utrygge på sin egen status. Generaler, oberster og desslike er som regel langt mer omgjengelige enn det lavere befalet. Når de føler seg truet, vil de som kjenner seg i faresonen gjerne ty til voldsomme mottrekk. Noen vil også sparke tilbake før de blir sparket selv, for å skremme dem som kunne mistenkes for å planlegge ulydighet eller opposisjon. Svært få bedriftsorganisasjoner greier å unngå grensepsykopatene som alltid er på vakt mot sammensvergelser, men som faktisk selv fremkaller det de prøver å unngå, ved å sparke først. Ingjald Nissen skrev for lenge siden en profetisk bok om Psykopatenes diktatur (1945) som dessverre fremdeles er aktuell. Temaet for boken er de taperne som hevner seg på alle som kommer i deres vei. Som regel har de ikke tid til å vente på en uvennlighet fra den andre siden. De foregriper for sikkerhets skyld ennå umaterialiserte angrep for ikke å risikere overraskelser.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse