Annonse
00:00 - 24. november 2017

Ostegull

Annonse

World Cheese Awards, London 17. november. 

Én supergull og to vanlige gull, samt 14 sølv og bronse til Norge. Det er fasiten etter verdensmesterskapet i ost som ble avviklet i London fredag 17. november.

Supergullet gikk til Lille Aske, en geitost rullet i aske, produsert på Aurenes gård på Jæren. Supergull betyr at osten var kandidat til å komme til finalen for å være med i kampen om å bli ostenes ost, den som Kraftkar fra Tingvoll vant i fjor, og som engelske Cornish Kern vant i år. Lille Aske nådde ikke helt til topps, men supergull er mer enn bra nok i konkurranse med 3000 oster fra over 30 land.

Foto: Pixabay

I fjellbygda Vingelen sør for Røros er familien på Eggen gardsysteri fornøyd med gull til blåmuggosten Fjellblå og sølv til fastosten Fjellgo’. Det betyr at de fikk over en viss poengsum i sine klasser, forteller Marius Eggen til Morgenbladet. Tine nådde gullnivå med Kvit Geitost Lagra, en ost som blir ystet og modnet i Storsteinnes i Troms.

Det er verdt å minne om at det inntil for mindre enn 20 år siden var forbudt å lage oster i Norge av upasteurisert melk for kommersielt formål. På få år er den eldgamle tradisjonen med å yste ost gjenreist med stor iver i mange norske bygder. Neste år krones dette med at verdensmesterskapet World Cheese Awards blir avviklet i Bergen. Da blir det Grand Prix for osteelskere 1. - 4. november i vestlandshovedstaden. 

TG   

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Mer fra Påfyll