Annonse
00:00 - 24. november 2017

Ostegull

Annonse

World Cheese Awards, London 17. november. 

Én supergull og to vanlige gull, samt 14 sølv og bronse til Norge. Det er fasiten etter verdensmesterskapet i ost som ble avviklet i London fredag 17. november.

Supergullet gikk til Lille Aske, en geitost rullet i aske, produsert på Aurenes gård på Jæren. Supergull betyr at osten var kandidat til å komme til finalen for å være med i kampen om å bli ostenes ost, den som Kraftkar fra Tingvoll vant i fjor, og som engelske Cornish Kern vant i år. Lille Aske nådde ikke helt til topps, men supergull er mer enn bra nok i konkurranse med 3000 oster fra over 30 land.

Foto: Pixabay

I fjellbygda Vingelen sør for Røros er familien på Eggen gardsysteri fornøyd med gull til blåmuggosten Fjellblå og sølv til fastosten Fjellgo’. Det betyr at de fikk over en viss poengsum i sine klasser, forteller Marius Eggen til Morgenbladet. Tine nådde gullnivå med Kvit Geitost Lagra, en ost som blir ystet og modnet i Storsteinnes i Troms.

Det er verdt å minne om at det inntil for mindre enn 20 år siden var forbudt å lage oster i Norge av upasteurisert melk for kommersielt formål. På få år er den eldgamle tradisjonen med å yste ost gjenreist med stor iver i mange norske bygder. Neste år krones dette med at verdensmesterskapet World Cheese Awards blir avviklet i Bergen. Da blir det Grand Prix for osteelskere 1. - 4. november i vestlandshovedstaden. 

TG   

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvererklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll

«Rygterne beskylder keiseren for at sætte vel megen pris på et godt glas.»