16:30 - 11. juni 2020

Hvit makt – en amerikansk historie

Ny historisk forskning setter amerikanske helter som Abraham Lincoln og Thomas Jefferson i et grelt lys. Historien om amerikansk rasisme er til å miste pusten av, skriver Ketil Raknes.

Sist gang jeg bodde i Washington D.C., bodde jeg i et afroamerikansk nabolag. Jeg kan fortsatt huske frykten jeg følte første gang jeg gikk av T-banen og skjønte at jeg var den eneste hvite som gikk av på stoppet. På den kinesiske take-away-restauranten på hjørnet ble man møtt av et skuddsikkert glass med et gitter foran. Etterhvert syntes jeg det var ganske eksotisk å legge dollarsedlene i metallskuffen som ble trukket bak et gitter og så fikk man maten sin skjøvet tilbake. 

Noen gater ovenfor der jeg bodde, var det et langt strekk som bare var et falleferdig gapende hull i bylandskapet. En romkamerat forklarte meg at grunnen til at det var slik var at store deler av bydelen ble brent ned i opptøyene etter at Martin Luther King ble drept i 1968. Siden det stort sett bodde fattige og arbeidsledige afroamerikanere der, var det ingen vilje til å investere for å bygge noe opp igjen. Han forklarte også den store opphopningen av mennesker på krykker og i rullestol i nabolaget skyldtes mangelen på helseforsikring. Dermed endte relativt enkle livstilssykdommer ofte med amputasjoner.

De som hadde litt mer innsikt i forholdene i nabolaget, forklarte at det var en gjengkrig borte på syvende gate, så der burde man styre unna. Mordraten i DC lå på rundt 180 drap i året – helt likt Baltimore som lå en drøy time unna, og var utgangspunktet for tv-serien The Wire. Hver onsdag kom det nye episoder av serien som alle i bokollektivet fulgte intenst med på og vi nikket anerkjennende til seriens skarpe sosiologiske blikk på den afroamerikanske tragedien som utspilte seg i vårt eget nabolag. Som The Wire elegant demonstrerte, hadde vi lite å frykte fordi kriminaliteten stort sett gikk ut på at afroamerikanere drepte hverandre.

Annonse

«Vi trenger en statusheving av forfatterrollen i norsk akademia.»