11:32 - 06. mai 2020

Y-blokka ofres for ingenting, skriver Kjetil Jakobsen.

Y-blokka ofres for ingenting, skriver Kjetil Jakobsen.

Nytt regjeringskvartal er blitt Norges mest upopulære byggeprosjekt. Her: Y-blokka 22. april 2020. Foto: Sofie Amalie Klougart

Lei av Y-blokka ? Da kan jeg trøste deg med at striden snart er over. Med mindre et mirakel skjer, mister nasjonen i disse dager et av sine mest ikoniske kunstverk fra etterkrigstiden. Kanskje er verket allerede borte når du leser dette? Rivningsstillasene reiser seg og fjerner «Fiskerne» fra Oslo-himmelen, i praksis for alltid. Verket rives ut av bygget som Pablo Picasso tegnet det for og som ble reist rundt det. Noen klar tanke om gjenbruk foreligger fortsatt ikke. Statsbygg og Team Urbis flytter det stadig rundt i sine planer. I de nyeste modellene av Fremtidens regjeringskvartal henger «Fiskerne» som pynt i en svær fasade, nærmest til spott og spe i omgivelser som er verket fremmed. Dette er en fornedring av kunsten som i et halvt hundre år har vært endeveggen i et regjeringsbygg, vendt mot byen og bylivet.

Mange ting har gjort det som isolert sett er en rivningssak i Oslo, til en nasjonal konflikt. Det nye regjeringsanlegget er et stjerneeksempel på en sentraliserings- og moderniseringsidelogi som møter motbør. Sammenslåinger har kostnader som ofte overses. Hva mister man for eksempel når Norge nå skal bli det første landet i verden uten et eget bygg for utenrikstjenesten? Også diplomatene, som handler med symboler, skal etter planen inn i et kontorkompleks som ikke utmerker seg ved noe annet enn størrelsen.

Det merkeligste med prosessen er hvor dogmatisk styringspartiene Høyre og Arbeiderpartiet har opptrådt. Nasjonale prosjekter som er store og langvarige, fordrer en viss konsensus om de skal bli gjennomført. Nytt regjerningskvartal er et gigantprosjekt som skal bygges over en tiårsperiode fra 2021 og som vil koste flere titalls milliarder kroner. Hvor mange er ikke kjent ennå. Kostnadsrammen blir ifølge regjeringens nettsider offentliggjort ved byggestart i 2021. Ved å ignorere verneengasjementet har myndighetene skapt konflikt, og generert motstand og skepsis til hele prosjektet.

Annonse

«Bombasterier, postmodernistisk forhold til sannhet og verbale trylletriks.»
«Hele Norge har fått syn for sagn om hvordan kapital kan kjøpe innflytelse.»