15:21 - 30. mars 2020

Alvoret er her – nå må vi produsere, skriver Per Olaf Lundteigen

Alvoret er her – nå må vi produsere, skriver Per Olaf Lundteigen.

I Hole er våronna i gang. Her: utplanting av romanosalat under plast og fiberduk ved Elstøen gartneri 26 mars. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix 

Vi veit ikke hvor lenge verden blir ramma av pandemien. Når kan dagliglivet i Norge gå som normalt? Minst 18 måneder med tiltak, sa direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, og det blir ikke normalt før det finnes vaksine. Situasjonen blir: Før og etter pandemien. Svært mye vil måtte forandres!

I Norge har det vært fest for de privilegerte i mer enn 20 år. Norge har gått fra et land med rimelig allsidig produserende, privat næringsliv, til å bli helt avhengig av råvareeksport om det så er fisk, tømmer, eller olje og gass.

Den europeiske sentralbankens lave eller negative styringsrente har ført til ekstremt lavt rentenivå også i Norge. Trygve Hegnar – den kjente, kortsiktige økonomen – skjønte det tidlig. Hans parole helt fra 1990-tallet var: Løp og lån! For slike som ham er resultatet blitt storveis. Private husholdningers gjeld er nå i gjennomsnitt over 220 prosent av husholdningenes bruttoinntekt. Det bringer Norge til pallplass: Topp tre i verden. Svikt i arbeidsinntektene er det verste scenariet.

Annonse