Annonse
00:00 - 29. mars 2019

Hvem fortjener en scene?

Et nødvendig virkemiddel mot antidemokratiske krefter eller venstresidens nedlatende formynderskap? Espen Goffeng og Mohamed Abdi står på hver sin side i debatten om scenenekt.

Delt scene: De to samfunnsdebattantene Mohamed Abdi og Espen Goffeng deler gjerne et oppslag i Morgenbladet. Men Mohamed Abdi vil ikke dele scene med Steve Bannon i mai. Hva er scenenekt, egentlig? Foto: Sofie Amalie Klougart
Annonse

Espen Goffeng: «Jeg kan ikke komme på noen jeg ikke vil dele en scene med.»

Før vi skal vurdere om scenenekt er rett vei å gå, må vi være enige om hva det er. Det er ikke å unnlate å invitere noen til å snakke. Det er heller ikke å mene at det er en dårlig idé å invitere noen til å snakke. Det er å forhindre noen i å uttrykke seg via en plattform de allerede er invitert til å bruke. For eksempel å stanse en invitasjon som allerede er akseptert.

Sånn sett kan begrepet egentlig bare brukes på et ganske snevert antall tilfeller. Selv i tilfellet med Mediedagenes invitasjon av Steve Bannon – som er bakgrunnen for debatten akkurat nå – er det få som vil at invitasjonen skal trekkes tilbake. Selv om det er mange som mener at det var en veldig dårlig idé at invitasjonen ble sendt i det hele tatt (jeg er ikke en av dem, selv om Bannon ikke er min cup of tea).

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse