Annonse
00:00 - 23. november 2018

Hva kan miljøbevegelsen lære av Karl Marx? Ganske mye, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Hva kan miljøbevegelsen lære av Karl Marx? Ganske mye, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Annonse

For tiden parallell-leser jeg den siste rapporten til FNs klimapanel og Marx’ hovedverk Kapitalen. Da blir det veldig tydelig hva arbeiderbevegelsen har og miljøbevegelsen mangler: en intellektuelt, eksistensielt og politisk kraftfull «stor fortelling».

Mye tyder på at det 21. århundrets store utfordring blir global oppvarming og andre miljøproblemer. Så hvorfor lykkes ikke miljøbevegelsen bedre? Hvorfor klarer den for eksempel ikke å mobilisere en person som meg – et høyt utdannet medlem av middelklassen som fullt ut aksepterer at menneskeskapt global oppvarming finner sted?

Arbeiderbevegelsen var det 20. århundrets mest vellykkede sosiale bevegelse. Gjennom å regulere økonomien og bygge velferdsstaten løste den forrige århundres store utfordring: kapitalismens herjinger med «det arbeidende folk». Hva kan miljøbevegelsen lære av arbeiderbevegelsen?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Jeg mener at Eggen tar feil når han mer enn antyder at man ikke skal skrive om kannibalisme. Hvis man ikke gjør det, lar man den koloniale historien om «de ville» bli siste ord.»