Annonse
00:00 - 23. november 2018

Hva kan miljøbevegelsen lære av Karl Marx? Ganske mye, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Hva kan miljøbevegelsen lære av Karl Marx? Ganske mye, skriver Gunnar C. Aakvaag.

Annonse

For tiden parallell-leser jeg den siste rapporten til FNs klimapanel og Marx’ hovedverk Kapitalen. Da blir det veldig tydelig hva arbeiderbevegelsen har og miljøbevegelsen mangler: en intellektuelt, eksistensielt og politisk kraftfull «stor fortelling».

Mye tyder på at det 21. århundrets store utfordring blir global oppvarming og andre miljøproblemer. Så hvorfor lykkes ikke miljøbevegelsen bedre? Hvorfor klarer den for eksempel ikke å mobilisere en person som meg – et høyt utdannet medlem av middelklassen som fullt ut aksepterer at menneskeskapt global oppvarming finner sted?

Arbeiderbevegelsen var det 20. århundrets mest vellykkede sosiale bevegelse. Gjennom å regulere økonomien og bygge velferdsstaten løste den forrige århundres store utfordring: kapitalismens herjinger med «det arbeidende folk». Hva kan miljøbevegelsen lære av arbeiderbevegelsen?

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Forteljinga handlar om at vi har behov for å høyre til eit fellesskap og bidra med noko meiningsfullt.»