00:00 - 26. oktober 2018

Svekket, men ikke knekket

Saudi-Arabia kan godt slippe (nesten) uskadd fra drapet på Jamal Khashoggi, tror kommentator.

I kongehusets bilde: Fotografier som ble sendt ut fra det saudiske regimet denne uken, viser Salah bin Jamal Khashoggi hilse på kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh 23. oktober. Foto: Bandar Algaloud / pressebilde / EPA / NTB scanpix

Midt i Debatten

Reier Møll Schoder driver bloggen Den arabiske halvøy, følger regionen tett og har bodd i Saudi-Arabia.Journalisten Jamal Khashoggi ble aldri sett igjen etter at han gikk inn i det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.Saudi-Arabia har nå innrømmet at Khashoggi ble drept.De fleste spor peker mot landets kronprins og de facto-leder, Mohammed bin Salman.

– Bildet av sønnen til den drepte journalisten Jamal Khashoggi, som med stram kjeve måtte håndhilse på kronprins Mohammed bin Salman – MbS – denne uken, var hjerteskjærende. Men samtidig tenker man jo, har MbS fått kontroll på denne historien nå?

– Jeg vet ikke. Det bildet var jo ganske makabert, for man antar det ikke var frivillig. Internt i Saudi-Arabia virker de å ha en viss kontroll på historien, men det er vanskelig å si. Man har ikke pålitelige kilder for hva befolkningen egentlig mener. Men jeg er usikker på om han har like stor kontroll i resten av verden. Der blir han mer og mer latterliggjort, han har mistet det bildet han hadde som den store reformatoren. Det virker som om Tyrkia og Saudi-Arabia, etter en prat på telefonen i går, har funnet en enighet om hvordan dette skal tas videre.

– Hvorfor er det viktig?

– Helt konkret fordi Tyrkia sitter på en del beviser. En avtale vil muligens gjøre at de aldri viser dem offentlig, i hvert fall ikke eventuelle bevis som knytter kongefamilien direkte til det som har skjedd. Det virker som det har vært intensjonen til Tyrkias president Erdogan, han ville få andre ting ut av dette: forpliktelser, stans av blokaden mot Qatar – og bruke dette for å markere seg som den sterke muslimske lederen i regionen.

– Hvor mye har dette skadet kronprinsen? Er det nå genuint mindre sjanse for at han er konge om noen år?

– På kort sikt tror jeg ikke det. Han har jo restrukturert hvordan statsapparatet ser ut, tatt kontroll over ulike sikkerhetsavdelinger, plassert sine egne folk i ledelsen og minimert innflytelsen til andre sterke familiepersoner. En del ligger jo på kong Salman, men det vil være et knefall for verden utenfor å sparke MbS ut. Og ser man historisk på Saudi-Arabia, har det viktigste alltid vært stabilitet.

– Kan saken forandre hvordan krigen i Jemen forløper videre?

– Noen hevder at om Storbritannia og USA setter foten kraftig ned, vil krigen slutte, for Saudi-Arabia trenger deres støtte. Personlig håper jeg det kan få en betydning, at Saudi-Arabia blir presset til forhandlingsbordet, med Tyrkia som mellommann. Men jeg er kjempepessimistisk, for det er ingen parter å heie på i den konflikten. Og for Saudi-Arabia vil det å trekke seg ut nå være å tape ansikt, det vil de virkelig ikke.

– Jeg er ekstremt kynisk, og tenker: Det går noen uker, og det kommer ikke noe nytt, for Erdogan har fått posisjonen han ønsker seg og har ikke interesse av å slippe flere detaljer rundt drapet. Da blåser dette over. Da glemmer man Jamal Khashoggi, business as usual. Tar jeg feil?

– Nei, det tror jeg ikke du gjør. Men der kommer mediene inn. Det er veldig få land i Vesten der vanlige folk synes Mohammed bin Salman er en god partner, man skal være ganske god som politiker for å argumentere for at MbS er en viktig alliert for oss som nasjon nå. Så presset som legges mot Det hvite hus, mot Tyskland, mot Storbritannia – og mot nordiske land – vil ha noe å si. Historisk sett vil dette blåse over, men en del vil møte seg selv i døra om de da igjen begynner å snakke om menneskerettigheter og ytringsfrihet. Khashoggi-saken kan bidra til debatt i Norge om hva som er våre primære utenrikspolitiske interesser. Sikkerhet og økonomi, eller menneskerettigheter? Da må man kanskje tørre å stå for det, og kanskje ofre noe for det? Tiden vil vise.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse