Annonse
00:00 - 29. juni 2018

Vanskelige tider for hæin Gunnar på Mo

Jeg vil protestere mot ideen om at det er underytende dustemenn som dominerer gruppen av ufrivillig single unge menn, skriver Sissel Gran.

Annonse

Jeg var barn på 50-tallet og var henrykt vitne til ungdommens farlige liv når de klinte i skjul på lokale utearrangementer på Ringerike, der jeg vokste opp. Å komme hjem med sugemerker på halsen eller leppestift på den rene skjorta var ikke greit. Fra sommeråpne vinduer nattetid hendte det at vi hørte fedres og mødres kjefting: «Flyfille!» «Slabbedask!» Og lyden av ørefiker. Det gikk verst ut over jentene. Alle foreldre var jo redde for skam og døtrenes uønskede graviditeter. Om sommeren var det marked og tivoli og show på utescenen i Hønefoss. Unge menn med sleik og Elvis-leppe – det sexy, skjeve gliset – kunne få sjans ved å blunke til jentene. I dag ville en mann med slike harrytakter blitt henvist til skammekroken, men den gangen gikk det fint. Det var ikke så strenge sjekkeregler, en mann kunne være skikkelig frempå, men én regel var streng, og den burde jentene følge hvis de ikke skulle få dårlig rykte. Alf Prøysens superslager «Tango for to» var tidens melodi, og i første vers var instruksen klar:

Å’ du store mi ti’,

nå kjem den som jeg elsker

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Myndighetene må legge til rette for at utenlandske studenter kan forfølge karrieremuligheter i Norge.»
«De som i første rekke rammes, er de mange muslimer som modig tar til orde for en gjennomgripende reform.»
«Moralsk ansvar kan lede til større politisk handlingsvilje globalt. Men så er det veien dit, da.»
«God behandling reduserer antall uføretrygdede og brukere av sosiale tjenester.»
«Skamdiskusjonen viser oss at klimaet faktisk har begynt å angå oss personlig.»