Annonse
00:00 - 29. september 2017

La oss overgå Portugal i ruspolitikken

Når innholdet i norsk rusreform skal utformes bør vi ikke ta sikte på Portugal. Vi bør sikte på å bli enda bedre.

Rusreform: Mange ser til Portugal, der bruk og besittelse av rusmidler ikke straffes med bøter eller fengsel, men der helse- og sosialhjelp tilbys ved behov. Arkivfoto: Christian Belgaux
Annonse

Vi vil gjerne gratulere deg, helseminister Bent Høie, med valget. Du gikk tidlig i valgkampen inn for et skifte i ruspolitikken, og vi har store forventninger til at du vil starte arbeidet for å få innført den såkalte Portugal-modellen i Norge. Denne modellen har hatt stor suksess, men den norske versjonen kan og bør bli enda bedre.

Syv av ni partier tar nå i partiprogrammene sine til orde for en ny ruspolitikk basert på omsorg fremfor straff. Dette er i tråd med anbefalinger fra blant annet Verdens Helseorganisasjon, Den internasjonale Røde Kors-komiteen, FNs høykommissær for menneskerettigheter, Human Rights Watch og en rekke toneangivende medisinske tidsskrifter som British Medical Journal og The Lancet. Selv i Tidsskrift for Den norske legeforening har en rekke leger og relevante fagfolk tatt til orde for å avkriminalisere. Dette lover svært godt, men det er fremdeles mye man skal enes om – og ikke minst mye som forbudstilhengere vil kjempe imot. Det kan altså bli en såkalt rusreform i Norge, men innholdet i den er uklart.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».