Ideer
– Kritikken er preget av kjip tenkning
Dronningens kunstutstilling utfordrer kunstlaugets sneversyn og grensesettinger.

– Du ble sist sett dresskledd i mylderet etter åpningen av dronning Sonjas kunstutstilling i nye Kode 1 i Bergen. Hva syntes du?
– Jeg synes det er en strålende idé å vise dronning Sonjas egen kunst, og norsk kunst fra hennes egen samling, som en av åpningsutstillingene på Kode i Bergen.
– Hvorfor?
–Det er flere grunner til det: Dronningen er nok den offentlige person i Norge som i nesten femti år har gjort mest for å løfte og skape interesse for norsk kunst blant folk flest og blant beslutningstagere. Hun har åpnet og snakket ved hundrevis av utstillingsåpninger, og av egen interesse sett enda flere. Hun har arbeidet både åpent og i det stille for mange institusjoner, blant annet samlingene i Permanenten, der Kode 1 nå ligger. Hun har sin egen kunststiftelse, som også støtter kunstnere økonomisk og deler ut priser, og hun er selv i flere år blitt undervist av blant andre Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl.
– Men er kunsten museumsverdig?
– Jeg skjønner kritikken som kommer mot å la henne stille ut – fordi hun ikke er profesjonell kunstner, med stipend, kunstutdanning og fagforeningsmedlemskap. Det er også helt legitimt å mene at hun ikke holder høyt nok nivå i sin egen kunst, eller er original eller nyskapende nok. Jeg mener, som noen som har anmeldt kunsten hennes, at hun er en habil og interessant kunstner – 80 år og med energi og åpenhet. Jeg har sett langt mindre engasjerende utstillinger enn hennes gjennom årene, for å si det forsiktig.
– Enkelte anmeldelser er knusende?
– Kunstanmelder Mona Pahle Bjerke i NRK kaller utstillingen en «krenkelse» flere ganger i sin anmeldelse. Jeg synes hun og andre kritikere gir uttrykk for en rigid og smålig profesjonstankegang – ekskluderende og preget av kjip tenkning. For utstillingene til Norges mange profesjonelle kunstnere fyller absolutt alle gallerier og museer hver eneste dag hele året. Det var samme type kritikk kom da hun holdt et strålende og engasjerende fotoforedrag med egne bilder fra hele Norge for noen år siden, i New York. Hun er jo ikke profesjonell fotograf, ble det innvendt fra noen fornærmede fotografer. Men dette er en rigid og formalistisk båstenkning som vi må motarbeide – det gjør kultur- og samfunnslivet for smått.
– Hva med argumentet om at prioriteringen av dronningen ekskluderer andre?
– Det er dristig og prisverdig at Kode og Karin Hindsbo, som om en uke starter som Nasjonalmuseets nye direktør, utfordrer kunstlaugets sneversyn og grensesetting. Dronningens kunst og historie med kunsten, uttrykt ved tittelen «Underveis», fremhever at kunst også er en virksomhet for ikke-profesjonelle, de som har tenningen, entusiasmen og formidlingsevnen.
– Det er banalt, men lite forstått: Kunst-Norge består faktisk av mange andre uunnværlige roller enn den basale som de profesjonelle heltidskunstnerne utgjør. Dronning Sonja er det viktigste eksemplet på det. Derfor er også utstillingen interessant som kontekst for hennes egne verker – og vil få enda flere interessert i kunst.