Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Tråkker på etikken

Vi har klaget intimkirurgen fra NRKs «Innafor», Halfdan Vier Simensen, inn for helsemyndighetene og til Rådet for legeetikk.

Lure-lege: Det plastikkirurg Halfdan Vier Simensen serverer er bullshit med et formål – legefrakken gir markedsføringsretorikken et falskt skinn av autoritet, skriver Georg Blichfeldt og datteren Emilie Blichfeldt. Her lar programleder Emma Clare Gabrielsen seg undersøke av Simensen. Foto: NRK
Annonse

Hvor er helsetilsynet? Hvorfor tar ikke legenes etiske råd affære? En gruppe leger tråkker på eget etisk regelverk og tøyer lovverket. De risikerer slik å bidra til en epidemi av kroppspress, depresjon og angst.

Det finnes strenge regler for markedsføring av helsetjenester som skal verne oss mot reklamens overtalelsesknep. Med god grunn. I vårt møte med helsevesenet er vi sårbare. Det dreier seg som regel om sykdom. Det dreier seg om det som er nært og kjært: om egen kropp og egen psyke.

Lov om helsepersonell krever at markedsføring skal være «forsvarlig, nøktern og saklig». For plastisk kirurgi finnes en egen forskrift. Her er det et forbud mot å spille på fordommer mot normale kroppsvariasjoner. Det må forutsettes at det samme gjelder i et første møte mellom plastikkirurg og pasient hvor legen har mulighet til å selge inn sine tjenester.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Helseministeren har selv sviktet sin informasjonsplikt overfor regjering, storting og befolkningen og han har heller ikke fulgt loven.
Enige er vi også om at skal du bli god til å skrive, må du ikke bare skrive selv, men du må også lese mye.
Samtidig ser vi grunn til å besvare en sentral påstand som ligger til grunn for at han konkluderer med at dette er «en umulig bok».
Til Espen Ottosen: Medisinen har  vært en viktig premissleverandør for vår forståelse av kjønn.
«Problemet er tanken om at god skriving er en slags «kode» man kan lære seg ved hjelp av noen «nøkler».»