Annonse

Annonse

00:00 - 17. mars 2017

Lena Lindgren: Skatteparadisenes hemmeligheter

Et skatteparadis er bygget på en fiksjon, som revner mer og mer, skriver Lena Lindgren.

Penger er det mest universelle og effektive system av gjensidig tillit som noen gang er funnet opp, skriver historikeren Yuval Harari i boken Sapiens. Ja, penger er verdiløse i seg selv, og kanskje gjør det vår tilslutning til dem enda sterkere. Penger er en ekstremt praktisk fiksjon, et system vi må være enige om å være enige om — vi har ikke råd til annet. Likevel: Hvis fiksjonen blir for tydelig, rakner systemet. Også de siste månedene har grekere og italienere løpt til banken for å ta ut pengene sine, i såkalte bank runs. De har ikke fått tilbake tilliten til at pengene deres finnes i virkeligheten.

I år er det ti år siden finanskrisen startet, den er vel så mye en tros- og tillitskrise som en økonomisk krise.

 

Denne uken utga forlaget Manifest boken Skjult rikdom, der Gabriel Zucman, en 31 år gammel fransk økonom ved Berkeley-universitetet i USA, forteller skatteparadisenes historie. Zucman skildrer fiksjonsmekanismene som er i sving når penger forsvinner til Sveits, Bermuda, Luxembourg, Jomfruøyene, Caymanøyene eller Irland.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse