Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Lena Lindgren: Skatteparadisenes hemmeligheter

Et skatteparadis er bygget på en fiksjon, som revner mer og mer, skriver Lena Lindgren.

Annonse

Penger er det mest universelle og effektive system av gjensidig tillit som noen gang er funnet opp, skriver historikeren Yuval Harari i boken Sapiens. Ja, penger er verdiløse i seg selv, og kanskje gjør det vår tilslutning til dem enda sterkere. Penger er en ekstremt praktisk fiksjon, et system vi må være enige om å være enige om — vi har ikke råd til annet. Likevel: Hvis fiksjonen blir for tydelig, rakner systemet. Også de siste månedene har grekere og italienere løpt til banken for å ta ut pengene sine, i såkalte bank runs. De har ikke fått tilbake tilliten til at pengene deres finnes i virkeligheten.

I år er det ti år siden finanskrisen startet, den er vel så mye en tros- og tillitskrise som en økonomisk krise.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.