00:00 - 17. mars 2017

Lena Lindgren: Skatteparadisenes hemmeligheter

Et skatteparadis er bygget på en fiksjon, som revner mer og mer, skriver Lena Lindgren.

Penger er det mest universelle og effektive system av gjensidig tillit som noen gang er funnet opp, skriver historikeren Yuval Harari i boken Sapiens. Ja, penger er verdiløse i seg selv, og kanskje gjør det vår tilslutning til dem enda sterkere. Penger er en ekstremt praktisk fiksjon, et system vi må være enige om å være enige om — vi har ikke råd til annet. Likevel: Hvis fiksjonen blir for tydelig, rakner systemet. Også de siste månedene har grekere og italienere løpt til banken for å ta ut pengene sine, i såkalte bank runs. De har ikke fått tilbake tilliten til at pengene deres finnes i virkeligheten.

I år er det ti år siden finanskrisen startet, den er vel så mye en tros- og tillitskrise som en økonomisk krise.

 

Annonse

«Vi finner det nytteløst å fortsette dette ordskiftet.»
«Mitt anliggende er kvaliteten på den offentlige debatten i Norge.»