00:00 - 16. september 2016

Bromark: Siste svarte nytt

Sammenlignet med ­Hellas har Norge bare en mediekrise på papiret, skriver Stian Bromark.

«Vi er konkurs», sier Takis E. Spiliopoulos oppgitt. Ikke i bokstavelig forstand, skjønt dét spøkelset også har rammet enkelte nyhetsmedier. Den erfarne journalisten, spaltisten og tv-personligheten sikter til en demokratisk kollaps i den greske offentligheten. I to timer sitter han foran meg på en café i Athen og tegner opp en medievirkelighet så beksvart at den får gotiske dommedagsscener til å fremstå som et all-inclusive-opphold på Kos.

Dynamikken er som i Norge: fallende opplag, sviktende annonseinntekter, usikre digitalinntekter. Men legg en økonomikrise på toppen, og skjermen går i svart. Fra 2009 til 2012 mistet avisene 50 prosent av leserne, fra 2012 til i dag ytterligere 60 prosent. Fallet i annonseinntekter har vært enda større. Søndagsavisene, som tradisjonelt står sterkt i Hellas, hadde i 2009 et samlet opplag på 1,3 millioner eksemplarer – i dag er tallet 320 000. Seriøse aviser har nå et samlet opplag på 70 000 eksemplarer. I hele landet.

Det er mindre enn én prosent av den voksne befolkningen. Jeg sjekket alle opplagene en tilfeldig mandag i begynnelsen av september. Da solgte Ta Nea – landets største avis, som hadde et opplag på et par hundre tusen på 1990-tallet – nøyaktig 13 730 eksemplarer.

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.