00:00 - 13. mai 2016

Er Noora manipulert?

I Nooras tilfelle er ikke et nei et nei, skriver Siri Erika Gullestad om NRK-serien Skam.

Heltinne med motstridende følelser: Sesong 2 av nettserien Skam har skapt debatt, mange er skuffet over Nooras forhold til usympatiske William. Siri Erika Gullestad mener flere debattanter uberettiget gjør jenter til ofre. Fotomontasje: Christian Belgaux

Jeg serSkam. Ser Noora nøle når William går fra henne på Beierbrua. Ser Vildes oppspilte blikk når hun ser at Noora og William kysser på samme brua – følelsesmessige og moralske dilemmaer som jeg gjenkjenner fra pasienters fortellinger og fra eget liv. Dialoger med nerve og autentisitet, skuespillere med naturlig nærvær foran kamera, historier som berører. Heia NRK!

«Hvordan kunne Skam gjøre Noora svak og manipulert? Fordi noe annet ville gjort serien dårlig og urealistisk.» Slik innledes Mala Wang-Naveens kommentar i Aftenposten 27. april. Hun fortsetter: «Med ibsensk pågangsmot og idealisme står Noora imot den manipulerende William i første sesong, men i andre sesong overgir hun seg.» Dette blikket på seriens hovedperson som «manipulert» er et ekko av flere reaksjoner, uttrykt gjennom diverse medier. Skam anklages for å idyllisere et destruktivt forhold (Under Dusken) og for å formidle et budskap til et ungt publikum om at det er greit å manipulere en jente slik William gjør (Aftenposten, leserinnlegg). Som én sier: Kan man ikke ta et nei for et nei? I dette blikket – som kaller seg feministisk – bruker William mannssjåvinistiske hersketeknikker for å vinne Noora. Jeg mener denne fortolkningen – uberettiget – gjør Noora og jenter til offer. Den innebærer en selvforståelse som stenger for at jenter og kvinner kan ta ansvaret for egne følelser, egne handlinger og eget liv.

 

Annonse

Kjetil Jakobsens artikkel om Norges vei til velstand og sosial likhet trenger noen utfyllende kommentarer.