Annonse
00:00 - 05. februar 2016

Danmark – fantastenes paradis?

Om man skulle peke på én enkeltperson fra vår egen tid som har preget det siste tiåret, må prisen gå til den nå herostratisk berømte über-fantasten Flemming Rose, skriver Suzanne Brøgger.

Begynnelsen på karikaturstriden: Det er fantastisk at han var i stand til å innbille seg selv og mange andre at han, fra en provinsavis i Jylland, kunne gå til krig mot hele den muslimske milliardverdenen, skriver Suzanne Brøgger om Flemming Rose – redaktøren som publiserte Muhammed-karikaturene. Foto: Mads Nissen / Pol Foto
Annonse

Den nordiske merkevaren brer om seg i verden – Nordic – mat, mote, design og krim – mens grensene lukker seg mellom oss. Men plutselig kommer det et initiativ for å redde den nordiske passunionen i forbindelse med flyktningsituasjonen, og forslag om å sammen presse EU til å stanse den nasjonale egoismen, «kappløpet mot bunnen».

Men kan vi? Hvem er vi her nordpå?

Nylig ble disputasen «Den ny mimesis» forsvart ved universitetet i København med professor Per Thomas Andersen fra Oslo som opponent. Spørsmålet var hvordan vi i Norden – og i Danmark spesielt – har opplevd identitet siden andre verdenskrig. Marianne Stidsen presenterte verket sitt – både på spøk og i alvor – som et motskrift til Breiviks manifest. Det er nemlig like monsteraktig i omfang, men stikk motsatt hva gjelder innhold. Stidsen promoverer nemlig den rotfestede identiteten – i motsetning til de lånte epålettene.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mer fra Ideer

«At vi allerede er for mange på jorden burde skremme oss mye mer enn tanken på manglende sykehjemsplasser.»