00:00 - 04. desember 2015

Bjørnedyr: Et romvesen

Foto: Science Photo Library/NTB Scanpix

De kan overleve ti år uten vann. Og i verdensrommet. Og i -230 graders kulde, og 150 graders varme. Bjørnedyr er, for å bruke et vitenskapelig uttrykk, et helt sjukt speisa dyr. En studie publisert denne uken i tidsskriftet PNAS viser dessuten at de har mer fremmed DNA enn nesten alle andre arter: En sjettedel av arvestoffet til bjørnedyr er lånt fra virus, bakterier, sopp og den slags. Slik horisontal gendeling, som det heter, er sjelden i så stort monn – og forskerne mener det kan forklare noe av hvorfor bjørnedyret er så ekstremt. Vi lurer imidlertid mer på hvor de resterende fem sjettedelene kommer fra. Jorden? Neppe. Er ikke en minst like sannsynlig forklaring på ekstremevnene at bjørnedyr kom til jorda med en komet? Eller med dem som laget pyramidene? Eller at de laget pyramidene? Vi bare spør.

Les også: «Bjørnedyr er romvesen»-teorien styrkes

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse

«Det som virker i statsvitenskap, virker ikke nødvendigvis i antropologi.»