00:05 - 29. mai 2020

Linda Boström Knausgård snakker for første gang om å være en karakter i eksmannens bøker

Det har skapt debatt i Sverige om Min kamp, selvbiografisk litteratur og bruk av levende modeller.

Ut av tausheten: Linda Boström Knausgård var gift med Karl Ove Knausgård da han skrev Min kamp. Hun er omfattende og nærgående skildret i bøkene, og gjennom sin taushet inntil nå kan hun ha blitt oppfattet som en slags moralsk garantist for verket. Foto: Antonio Zazueta Olmos

«Som forfatter respekterer jeg hans rett til å bruke sitt eget liv som materiale, og objektivt sett syntes jeg bøkene var veldig gode. Men på et personlig plan var jeg virkelig sint over hvordan han så på meg. Blikket hans på meg var så begrenset, han så bare det han ville se. Det var som om han ikke kjente meg i det hele tatt. Å lese det føltes som å miste noe. Nå lurer jeg bare på om han kanskje er en av disse mannlige forfatterne som ikke egentlig er i stand til å skrive om kvinner.»

For første gang har Linda Boström Knausgård uttalt seg om hvordan hun opplevde det å være en karakter i Karl Ove Knausgårds selvbiografiske romanverk Min kamp (2009–2011). Bemerkningen faller i et lengre intervju med den engelske avisen The Guardian, som ellers dreier seg om Boström Knausgårds familiebakgrunn og oppvekst, hennes eget forfatterskap og hvordan det er å leve med bipolar lidelse.

Nå har Boström Knausgårds bemerkning om hvordan hun opplevde det å bli portrettert av eksmannen pustet nytt liv i debatten om Min kamp, selvbiografisk litteratur og levende modeller i Sverige.

Annonse