18:00 - 04. mars 2020

– En gjenerobring av demokratiet

Forfatterforeningens oppgjør etter krigen var ingen rettsløs prosess, argumenterer Kjartan Fløgstad, Tore Rem og Espen Søbye. I en ny bok oppfordrer de til større historisk bevissthet om hva som sto på spill da organisasjonslivet skulle avnazifiseres.

Kritisk trespann: Tore Rem, Espen Søbye og Kjartan Fløgstad (f.v.) inviterer til ny diskusjon av krigsoppgjøret i Den norske Forfatterforening.

– Det var ikke snakk om gatas justis eller klappjakt. Tvert om. Det æresrettene sto for, var nærmest det motsatte. De prøvde å ordne oppgjøret på en demokratisk og skånsom måte. Og det synes jeg de fikk til, sier forfatter Kjartan Fløgstad.

Sammen med litteraturforsker og forfatter Tore Rem og Espen Søbye, som også er forfatter, og dessuten kritiker her i Morgenbladet, utgir Fløgstad i disse dager boken På æren løs, som tar utgangspunkt i debatten rundt det interne oppgjøret i Den norske Forfatterforening (DnF) etter andre verdenskrig.

Debatten begynte da DnFs styre under foreningens 125-årsjubileum i 2018 kom med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i den såkalte æresretten, og kulminerte under foreningens årsmøte i fjor vår da Fløgstad meldte seg ut på talerstolen i protest. Fløgstad kunne ikke, som han sa, «bli stående i en forening som ber jødehatere, rasister og holocaustfornektere om unnskyldning».

Annonse