00:00 - 08. november 2019

«Innvandringskritikere» gjør det vanskeligere å snakke om rasisme

– Rommet for hva som kan sies om minoriteter utvides, men uten at ytringsrommet blir større, sier professor Frode Helland. 

Et utfordrende debattklima: I sin nye bok nevner professor Frode Helland Frps begrep «snikislamisering» som et eksempel på rasistisk retorikk som får prege dagens debattklima. Her fra ministermøte om islamfiendtlighet tidligere i høst. Foto: Tore Kristiansen / NTB scanpix

– Diskusjonen om rasisme i Norge i dag er ganske umoden, sier Frode Helland, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo og forfatter av den ferske boken Rasismens retorikk – studier i norsk offentlighet.

For skulle noen komme til å påpeke at for eksempel en karikaturtegning i en avis eller et lovforslag er rasistisk, vil dette sannsynligvis bli tatt personlig, mener Helland, og avsenderens gode intensjoner ville blitt brukt som bevis for å avvise hele problemstillingen. 

– Folk føler seg beskyldt for å være onde eller drittsekker eller noe lignende. Noe jeg prøver på i boken er å ikke snakke om personer, men om forestillinger, ytringer og måter å tenke på. Man må frigjøre diskusjonen fra tanken om at rasismen bare kan komme fra folk som har en helt klar, rasistisk hatideologi som de bekjenner seg til.

Annonse