Annonse
00:00 - 08. november 2019

«Innvandringskritikere» gjør det vanskeligere å snakke om rasisme

– Rommet for hva som kan sies om minoriteter utvides, men uten at ytringsrommet blir større, sier professor Frode Helland. 

Et utfordrende debattklima: I sin nye bok nevner professor Frode Helland Frps begrep «snikislamisering» som et eksempel på rasistisk retorikk som får prege dagens debattklima. Her fra ministermøte om islamfiendtlighet tidligere i høst. Foto: Tore Kristiansen / NTB scanpix
Annonse

– Diskusjonen om rasisme i Norge i dag er ganske umoden, sier Frode Helland, professor i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo og forfatter av den ferske boken Rasismens retorikk – studier i norsk offentlighet.

For skulle noen komme til å påpeke at for eksempel en karikaturtegning i en avis eller et lovforslag er rasistisk, vil dette sannsynligvis bli tatt personlig, mener Helland, og avsenderens gode intensjoner ville blitt brukt som bevis for å avvise hele problemstillingen. 

– Folk føler seg beskyldt for å være onde eller drittsekker eller noe lignende. Noe jeg prøver på i boken er å ikke snakke om personer, men om forestillinger, ytringer og måter å tenke på. Man må frigjøre diskusjonen fra tanken om at rasismen bare kan komme fra folk som har en helt klar, rasistisk hatideologi som de bekjenner seg til.

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse