00:00 - 01. november 2019

Bombastisk, lettvint, ufint og uhøvisk!

Det politiske budskapet ligger pent mellom linjene, mener kritikerne om boken til årets vinner av Nordisk råds litteraturpris. Men talen var noe annet.

Uhøvisk: Med ansiktspiercing, øredobber, neglelakk og direkte kritikk av statslederne på første rad var det liten tvil om at Jonas Eika ville vært mer velkommen på Vesterbro i København enn i Grotten til Jon Fosse. Foto: David Nabavi

Det var et tungt bevoktet konserthus som tirsdag kveld tok imot statsledere, forfattere og journalister til utdelingen av Nordisk råds litteraturpris i Stockholm.

I salen på det ærverdige konserthuset satt politikere og ministre fra alle de nordiske landene og lyttet – først til beskjeden fra Greta Thunberg, som via talspersoner fortalte at hun nektet å ta imot Nordisk råds miljøpris fra politikere som ikke gjorde noe. Rett etterpå ble Danmarks statsminister Mette Fredriksen angrepet eksplisitt av kveldens hovedperson, den 28 år gamle Jonas Eika, som vant litteraturprisen for sin novellesamling Efter solen.

– Mette Frederiksen, som står i spissen for et sosialdemokrati som har kommet til makten ved å overta den forrige regjeringens rasistiske språk og politikk, sa Eika fra scenen, med Frederiksen på første rad.

Annonse