Annonse
00:00 - 22. mars 2019

Omkamp om æresretten

Kjartan Fløgstad vil ha debatt om beklagelsen til forfatterne som i 1945 ble dømt i den såkalte æresretten. – Jeg er sikker på at grunnlaget for unnskyldningen er riktig, svarer Heidi Marie Kriznik, leder i Forfatterforeningen.

I debatten: Heidi Marie Kriznik, leder av Den norske Forfatterforening, mener det var på tide å be om unnskyldning for hvordan kolleger ble behandlet i æresretten etter frigjøringen i 1945.
Annonse

«Skal eit styrevedtak i 2018 forplikta DnFs medlemmer til å be litterære brakkebaronar og antisemittar om orsaking?» heter det i forslaget Kjartan Fløgstad har sendt inn til årsmøtet i Den norske Forfatterforening (DnF), som finner sted denne helgen.

Bakgrunnen er en opphetet og temmelig komplisert debatt om DnFs interne oppgjør etter andre verdenskrig, som har gått siden DnFs 125-årsjubileum i november i fjor. Da valgte styret, ved leder Heidi Marie Kriznik, å komme med en offisiell unnskyldning til forfatterne som ble dømt i den såkalte æresretten.

Æresretten henviser til det utenomrettslige oppgjøret som ble gjennomført innad i kunstnerorganisasjonene etter frigjøringen i 1945, for å straffe medlemmer som hadde hatt uakseptable bånd til okkupasjonsmakten og deres støttespillere. I DnFs æresrett ble i alt 17 forfattere idømt bøter, reprimande og/eller publiseringsforbud i en gitt tidsperiode. Prosessen fulgte ikke alminnelige standarder for rettssikkerhet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse