16:18 - 21. mars 2019

– Jenssen er systematisk lemfeldig

Forsker og forfatter Cathrine Baglo reagerer på omfattende bruk av eget arbeid i Hugo Lauritz Jenssens nye bok En samisk verdenshistorie.

Under lupen: Kvinnen på bildet, Margrete Kreutz, er en av personene Cathrine Baglo har brukt mye tid og krefter på å identifisere og løfte frem. Bildet pryder også forsiden av Hugo Lauritz Jenssens bok. Collection R. Bonaparte / Cappelen Damm

«Jeg kjenner igjen mine observasjoner, mine analyser, mine historiske inndelinger, mine egne formuleringer og mange av mine poenger», sier forfatter og forsker Cathrine Baglo.

Hun snakker om boken En samisk verdenshistorie av forfatter og journalist Hugo Lauritz Jenssen, som nylig ble utgitt av forlaget Cappelen Damm. Baglo, som til vanlig er tilknyttet Universitetet i Tromsø, mener Jenssen ikke krediterer henne tilstrekkelig i boken sin, noe Morgenbladets anmelder er enig i:

«(A)t en så betydelig del av Jenssens bok gjør så omfattende og skruppelløs bruk av hennes funn, fremstillingsform, ord, historiske fotografier og sitater fra samtiden, er rett og slett uakseptabelt», skriver Bernhard Ellefsen i anmeldelsen av En samisk verdenshistorie.

Annonse