00:00 - 01. mars 2019

Hvithet med stor H

– Mange hvite mennesker er ikke interessert i selvrefleksjon, sier den britiske forfatteren Reni Eddo-Lodge. Kanskje er det derfor tittelen på boken hennes provoserer sånn.  

Fikk nok: I 2014 skrev forfatteren Reni Eddo-Lodge et blogginnlegg om at hun skulle slutte å snakke med hvite mennesker om rasisme. Det handlet om egen grensesetting, ikke om hvite mennesker, slik mange oppfattet det som, forklarer hun i dag. Her fotografert på Litteraturhuset i Oslo.

«Jeg tror du må spørre noen hvite lesere om hvorfor de frykter tittelen så mye», sier den britiske forfatteren, journalisten og aktivisten Reni Eddo-Lodge.

Boktittelen er konfronterende: Hvorfor jeg ikke lenger snakker med hvite mennesker om rase. Første gang hun kom med utsagnet var i 2014. Da var det tittelen på et blogginnlegg om hvor ferdig hun følte seg med hvite, tilsynelatende oppegående mennesker som ikke klarte å snakke om rasisme uten å gå i forsvar.

– I innlegget snakket jeg om de spesifikke måtene folk reagerer på når folk som meg snakker om erfaringene sine. Den fiendtlige innstillingen noen har til tittelen, tror jeg handler om deres egen frykt og kulturelle bagasje, sier Eddo-Lodge.

Annonse