00:00 - 28. september 2018

– De skriver at boken er skadelig

Å diskutere Lolitas kulturelle effekt kan lede til sensur og scenenekt, tror forfatter Knut Faldbakken. Nå er det litteraturen mot røkla, mener han.

Lolita-debatten går for fulle seil etter at den nye Fett-redaktøren, Hanne Skogvang, skrev om sin umiddelbare avsmak for boken i Klassekampen. Hun fikk respons fra forfatter Knut Faldbakken, som forsvarte den som «en av de ytterst få bøker jeg skulle ønske at jeg hadde skrevet selv». Her i Morgenbladet sist uke fortsatte runddansen da kulturredaktør Ane Farsethås kritiserte Faldbakken for ikke å ville se at boken har «avfødt et sett bilder, både språklig og kulturelt, som det er grunn til å se kritisk på».

– Jeg skjønner ikke hva det er med min artikkel som har opprørt Farsethsås sånn, sier Faldbakken på telefon.

Uetterrettelig. – Hun påstår jeg inntar en lignende holdning som den pedofile hovedpersonen Humbert når jeg beskriver Lolita. Det er direkte feil. Jeg forstår problematikken. Teksten går ut på å beskrive en middelaldrende pedofil manns erotiske besettelse av en veldig ung jente. Lolita er et tilfeldig offer. Han er ute etter helt unge jenter, som for ham utstråler visse nymfeaktige egenskaper. Så antyder Farsethås at jeg beskriver Lolita som en hyperseksualisert tolvårig som forfører hovedpersonen. Det er totalt feil! Det stemmer ikke med boken, eller med min lesning. Hun engasjerer seg i en tolkning av Lolita-problematikken som jeg står helt fremmed for. Jeg skrev også at romanen ikke inneholder noen tabuord. Det betyr ikke noe «fitte», ikke noe «knulle», ikke noe sånt noe. Så gjengir Farsethås meg som om jeg sier at romanen ikke har noen dårlig fremstilling av «småpikesex». Det er heller ikke riktig. For hovedpersonen har tilbakefall hvor han reflekterer over hva han egentlig holder på med. Han er også full av selvforakt. Så Farsethås’ temperamentsfulle tilsvar til meg er fullt av hull og uetterretteligheter.

Annonse