00:00 - 11. mai 2018

Kampen om kollapsen

Støvet legger seg rundt Svenska Akademien. Men var sammenbruddet et resultat av venstrepopulistisk ødeleggelseskampanje? Eller nok et eksempel på at seksuelle overgrep blir forsøkt fortiet?

Folkemakt: Marianne Stidsen er kritisk til det hun mener er venstrepopulistisk press mot Svenska Akademien, slik det for eksempel kom til uttrykk i knytblus-demonstrasjonen til støtte for tidligere leder Sara Danius utenfor Börshuset i Stockholm. Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

I løpet av de siste ukene har Svenska Akademien, den 230 år gamle institusjonen som er mest kjent for å dele ut Nobelprisen i litteratur, falt sammen i full offentlighet. Fra dag til dag har publikum kunne lese og høre siste nytt i mediene om en skandale som stadig har tatt nye vendinger, og per i dag strekker seg helt inn i hoffet og berører kronprinsessens bakende. Når støvet nå er i ferd med å legge seg – slik ser det i hvert fall ut, men i denne saken kan man ikke ta noe for gitt – står Svenska Akademien tilbake uten sin leder Sara Danius og med i alt seks medlemmer færre. Og årets nobelprisutdeling, som skulle ha funnet sted i desember, er utsatt til neste år.

Men hva var det egentlig som skjedde? Har vi vært vitne til det foreløpig siste fremstøtet fra Sveriges venstrepopulistiske avantgarde? Eller er det som har utspilt seg i Stockholm, tvert imot en fortelling like gammel som den vestlige litteraturen selv?

Kampen om historien har begynt.

Annonse