15:48 - 16. april 2018

Hva nå, lille akademi?

Både forfatterstanden og akademia rykker ut med opprop mot Svenska Akademien.

Gå eller bli: Det knytter seg spenning til om forfatteren Sara Stridsberg kommer til å bli værende i Svenska Akademien. Arkivfoto: Alexandra Bergmann

Krisen i Svenska Akademien ruller videre. Etter at Akademiens leder Sara Danius trakk seg før helgen, har 212 svenske forfattere rykket ut med et opprop mot «sexismen, inhabiliteten og maktmisbruket som er blottlagt i Svenska Akademien den seneste tiden», mens Akademien selv – det vil si de 11 medlemmene som fortsatt er igjen (se under) – samlet seg til et krisemøte på søndag.

Akademiens fungerende leder, Anders Olsson, brukte også helgen til å uttale seg svært kritisk om Danius’ innsats som leder: «Hun har overhodet ikke pratet med oss, nesten. Hun har også tatt beslutninger som ikke har forankring i Akademien, det har vært alvorlige mangler hele våren i hennes maktutøvelse.»

Det ventes at det vil komme en uttalelse i morgen, tirsdag, der man kommenterer funnene i advokatrapporten om forbindelsene mellom Svenska Akademien og den såkalte Kulturprofilen, den akademitilknyttede mannen som blant annet er anklaget for seksuelle overgrep mot en rekke kvinner.

Annonse