Annonse
00:00 - 11. august 2017

Våkenetter, vennskap og fantastiske fortellinger

Pål Norheim var unik i sin toleranse.

Tvisynt og dannet: Pål Norheim overskred frontlinjene og var venner med alle, og det fortsatte han med livet ut.
Annonse

«Man kan godt ha levet et fullt og helt menneskeliv selv om man dør ganske ung», skrev Jens Bjørneboe mot slutten av romanen Jonas. Pål Norheim – forfatter, skribent, oversetter, nattevakt – ble bare 55 år. Han levde intenst gjennom lesning og skriving, og knyttet med årene uendelige vennskapsbånd gjennom samtaler på Facebook, på kafeer, på kveldstid, på nattestid.

Han døde, brått og uventet mens han sov, sannsynligvis av et hjerteinfarkt, natt til 4. august 2017, og etterlot familie og venner lamslåtte av sorg. Pål, som var så godt i gang med skriveprosjekter, så full av nye reiseplaner, denne vennlige og liberale vismannen som blomstret i gamle og stadig nye vennskap. Det er fortsatt absurd og uvirkelig.

«Vi skulle ha snakket sammen på fest til vi ble nitti», sa vi til hverandre da vi mottok dødsbudskapet. «Vi skulle ikke gått hjem før vi fikk høre Pål improvisere på piano til enda en soloppgang!» For Pål ville kledd å ha blitt nitti. Når sant skal sies, debuterte han som olding, i 1998, med Gottfried von Baders dagbok. Der er jeg-fortelleren en 97 år gammel immigrant og fritenker som roter rundt i Oslo noen måneder midt på 1980-tallet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse