00:00 - 11. august 2017

Byplanlegging med medfølelse

Bygg en by som er god for barn, så følger resten av seg selv.

Mye på spill: Blokkområdet Bijlmermeer ble bygget i 1966 med 40 000 hjem. Området er flere ganger større enn Amsterdams historiske sentrum. Foto: Marco van Middelkoop / Aerophoto-Schiphol

Etter Koreakrigen vokste det frem en slum rundt elva Cheonggyecheon i sentrum av Seoul. Sør-Korea løste problemet ved å legge lokk på det: Et betonglokk over elva, som siden ble gjort om til en overfylt motorvei.

Men i 1999 oppdaget sør-koreanerne Braess-paradokset. Mer vei gir mer trafikk, mindre vei gir mindre trafikk. De rev motorveien og slapp elven frem i lyset igjen. Elveleiet ble overtatt av kafeer, restauranter og kunstnere. Trafikkmengden sank.

Når byplanleggere tabber seg ut, varer skaden i generasjoner. Både byggingen og rivingen av motorveien var dyre prestisjeprosjekter. 

Annonse