Annonse
00:00 - 11. august 2017

Byplanlegging med medfølelse

Bygg en by som er god for barn, så følger resten av seg selv.

Mye på spill: Blokkområdet Bijlmermeer ble bygget i 1966 med 40 000 hjem. Området er flere ganger større enn Amsterdams historiske sentrum. Foto: Marco van Middelkoop / Aerophoto-Schiphol
Annonse

Etter Koreakrigen vokste det frem en slum rundt elva Cheonggyecheon i sentrum av Seoul. Sør-Korea løste problemet ved å legge lokk på det: Et betonglokk over elva, som siden ble gjort om til en overfylt motorvei.

Men i 1999 oppdaget sør-koreanerne Braess-paradokset. Mer vei gir mer trafikk, mindre vei gir mindre trafikk. De rev motorveien og slapp elven frem i lyset igjen. Elveleiet ble overtatt av kafeer, restauranter og kunstnere. Trafikkmengden sank.

Når byplanleggere tabber seg ut, varer skaden i generasjoner. Både byggingen og rivingen av motorveien var dyre prestisjeprosjekter. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.