00:00 - 21. juli 2017

På flukt gjennom et mulig USA

Colson Whitehead har skrevet den store amerikanske romanen om slaveriet, basert på historisk materiale og egen innlevelsesevne. Begge deler er nødvendig for å forstå hvordan slaveriet fortsetter å virke i dag, mener forfatteren.

Under jorden: Colson Whitehead fotografert i sitt hjem i New York. Hans nyeste bok, Den underjordiske jernbanen, følger den 15-årige slaven Cora på flukt fra sørstatene og nordover, gjennom et nettverk av hemmelige kontakter. Foto: Sunny Shokrae / The New York Times

De som kjenner ham, kaller ham gjerne Mr. Sunshine, men få amerikanske forfattere har i nyere tid hatt det så moro med alvorlige emner som Colson Whitehead.

Forfatteren som har gjort kometkarriere med romanen The Underground Railroad, som nå utgis på norsk, ble født i 1969 på Manhattan, og studerte ved Harvard, men fikk sin kanskje viktigste utdannelse i den gamle bohemavisen Village Voice, der han i flere år var fast tv-kritiker – en jobb Whitehead har sagt han trivdes i fordi den krevde mindre enn fire timers arbeid i uken.

 

Annonse