Annonse
00:00 - 26. mai 2017

Stemmen fra Karachi

Som fjerde generasjon forfatter i sin familie er Kamila Shamsie blitt den store litterære fortolkeren av Pakistans historie. Nå kommer hun til Lillehammer, med en roman om en IS-kriger i bagasjen.

Fjerde blad: Hennes oldemor, bestemor og mor har alle vært aktive skribenter, nå er det Kamila Shamsie som sitter ved skrivebordet og fortolker Pakistans historie – til internasjonal anerkjennelse. Bildet er tatt i forfatterens hjem i London.
Annonse

Mesteparten av sitt liv har den britisk-pakistanske forfatteren Kamila Shamsie hatt orkesterplass til migrasjonspolitikkens dypeste ironier. Ta bare hennes offisielle velkomst til Storbritannia. Uker før forfatteren i 2013 avla eden som gjorde henne til britisk statsborger, lanserte daværende innenriksminister Theresa May en reklamekampanje der store varebiler rullet gjennom Londons gater med slagordet «GO HOME OR FACE ARREST». Samtidig plukket tjenestemenn ut mennesker for identitetssjekk på t-baner og andre offentlige steder – målet var å skremme illegale immigranter til å forlate landet. Virkemidlene var så sterke at Selv Nigel Farage, Ukip-lederen som senere ledet brexit-kampanjen, sa at tonen var «stygg, ubehagelig. Big Brother».

– Historien om passet har faktisk vært en ­direkte inspirasjon for den nye boken min, sier forfatteren når vi treffer henne i hennes leilighet i London, et steinkast fra Abbey Road Studios.

Shamsie er fra en privilegert øvre middelklassefamilie med bånd til Storbritannia hundre år tilbake i tid, og er svært klar over at veldig mange står i langt større fare enn henne. Likevel: da hun så den ene visumkategorien etter den andre forsvinne, innså hun at hvem som blir sett som immigrant, er en flytende størrelse. Med passet trygt forvart i skuffen er hun klar over at selv et statsborgerskap ikke nødvendigvis parkerer spørsmålet om tilhørighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse