Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Uendelige dikt

Nils Chr. Moe-Repstad tar verden i besittelse.

Forundringssamling: Nils Chr. Moe-Repstads nyeste diktsamling henter tittelen fra det tyske Wunderkammer – og er i seg selv et utpreget rarietskabinett. Foto: DeAgostini/Getty Images
Annonse

Wunderkammeret er et gammelt og merkverdig fenomen: En samling av sjeldne, verdifulle, historiske, obskure og groteske objekter utstilt i glassmontere, hyller eller egne rom. Ved første øyekast kanskje vilkårlig eller kaotisk, men i prinsippet bærer av et uendelig antall mulige forbindelser – avhengig av den enkeltes evne til å se nye sammenhenger. Så også med Nils Chr. Moe-Repstads niende diktsamling, Wunderkammer (27 kataloger), som spenner fra kroppsforankrede linjer til svimlende sveip over menneskets historie. Verket kombinerer stringensen i hans seks første samlinger, utgitt på Kolon Forlag, med den mer frislupne formen som kom med overgangen til Flamme Forlag og dobbeltutgivelsen Teori om det eneste (2013).

Årets bok inneholder to korte innlednings- og avslutningsseksjoner, mens resten av diktene er ordnet i 27 kataloger, hver av dem med navn som gir en idé om hva de rommer (for eksempel «Utvandringen, den greske tragedien, slavekatalogen»). Drøyt 740 sider med tekst planter både overveldelse og forventning i en poesileser som er vant med at en diktsamling sjelden bikker 80 sider. De utallige referansene – av biologisk, medisinsk, geologisk, matematisk, filosofisk, historisk og litterær art – gjør det dessuten nødvendig å alliere seg med Google under lesningen, for ikke å falle helt av.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Kvalitetsvurdering er vanskelig, det er klart, men hvis det blir helt tilfeldig, et lotteri, så mister jo systemet legitimitet.
Men da forfatteren debuterte med romanen Falketårnet i 1985, var det omvendt.