Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Uendelige dikt

Nils Chr. Moe-Repstad tar verden i besittelse.

Forundringssamling: Nils Chr. Moe-Repstads nyeste diktsamling henter tittelen fra det tyske Wunderkammer – og er i seg selv et utpreget rarietskabinett. Foto: DeAgostini/Getty Images

Wunderkammeret er et gammelt og merkverdig fenomen: En samling av sjeldne, verdifulle, historiske, obskure og groteske objekter utstilt i glassmontere, hyller eller egne rom. Ved første øyekast kanskje vilkårlig eller kaotisk, men i prinsippet bærer av et uendelig antall mulige forbindelser – avhengig av den enkeltes evne til å se nye sammenhenger. Så også med Nils Chr. Moe-Repstads niende diktsamling, Wunderkammer (27 kataloger), som spenner fra kroppsforankrede linjer til svimlende sveip over menneskets historie. Verket kombinerer stringensen i hans seks første samlinger, utgitt på Kolon Forlag, med den mer frislupne formen som kom med overgangen til Flamme Forlag og dobbeltutgivelsen Teori om det eneste (2013).

Årets bok inneholder to korte innlednings- og avslutningsseksjoner, mens resten av diktene er ordnet i 27 kataloger, hver av dem med navn som gir en idé om hva de rommer (for eksempel «Utvandringen, den greske tragedien, slavekatalogen»). Drøyt 740 sider med tekst planter både overveldelse og forventning i en poesileser som er vant med at en diktsamling sjelden bikker 80 sider. De utallige referansene – av biologisk, medisinsk, geologisk, matematisk, filosofisk, historisk og litterær art – gjør det dessuten nødvendig å alliere seg med Google under lesningen, for ikke å falle helt av.

 

Mastodontens svøpe. Størrelsen og referanserikdommen er både bokens mest iøynefallende egenskaper og de fremste grunnene til at den skiller seg ut. For en kritiker, som må lese boken raskt, er det også de to faktorene som leder til størst utfordringer underveis i leseprosessen. Hvordan anmelde et verk som ikke er ment å leses i ett strekk, men som først vil komme til sin rett om leseren gir det tid? Hvordan si noe substansielt om en bok som synes å unndra seg avisanmeldelsen blott på grunn av sitt volum?

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse