00:01 - 13. januar 2017

Det ukaotiske er ingen selvfølge

Jenny Erpenbecks første roman på norsk er et sterkt bidrag til flyktningdebatten, og en reell berikelse av norsk litteratur.

Anstendig: Tyske Jenny Erpenbeck anlegger det liberale individets blikk på flyktningkrisen, og legger større vekt på medmenneskelig anstendighet enn de store politiske strukturene. Foto: Katharina Behling /Oktober

At en av Jenny Erpenbecks romaner nå endelig foreligger i norsk oversettelse er en stor begivenhet. Med sine til nå åtte bokutgivelser har den tyske forfatteren, som er født i 1967, blitt en av den europeiske samtidslitteraturens aller sterkeste stemmer, kvalitetsmessig fullt på høyde med mer berømte kolleger som Michel Houellebecq eller Elena Ferrante eller Karl Ove Knausgård. Hun er oppvokst i det som da het DDR, og omdreiningspunktet for forfatterskapet er erfaringen helten i denne nyeste romanen enkelt forklarer slik: «I 1990 var han brått, over natten, blitt borger av et annet land, skjønt utsikten fra vinduet var den samme.»

I Erpenbecks romaner ligger det til grunn at historien så å si manifesterer seg i tid, heller enn i sted, at man altså kan bo i samme hus hele livet, men være underlagt vidt forskjellige politiske, kulturelle og materielle betingelser, samtidig som vi alle har det grunnleggende til felles, at vi er kastet ut i et kort og uforutsigbart liv. En bok som Aller Tage Abend (2012) strekker opp et svimlende eksistensielt lerret ved å fortelle den samme kvinnens liv fem ganger, med den forskjellen at hun lever litt lenger i hver versjon av sin egen historie, fra hun i den første lider krybbedød, til den siste hvor hun går ut av tiden som gammel dame med hele det tyvende århundrets sentraleuropeiske historie i hukommelsen og kroppen.

 

Annonse