Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

Alle med rumper koblet sammen

Japanske Hiromi Ito skriver vitale og komplekse dikt om kroppsvæsker, morskap, dyreliv og mat.

Original: Siden debuten i 1978 er Hiromi Itōs dikt blitt både prisbelønte og skandaliserte. I dag er hun regnet som en av Japans fremste poeter og som stammor for en uærbødig, feministisk litteratur. Foto: Louise Enhörning

Tittelen setter tonen for utvalget av den japanske poeten Hiromi Itos poesi. De pigge diktene i Ete, pule, drite, føde, drepe, blø skal tett inn på kroppen, inn i og ut av den – de vil slurpe og suge og svelge og spy!

Ito ble født i Japan i 1955 og debuterte som poet i 1978, og grunnet et originalt formspråk og en frimodig omgang med tabubelagte emner som begjær, utradisjonelle morsfigurer, graviditet og kroppsvæsker, ble diktene både prisbelønte og skandaliserte. I dag er Ito regnet som en av Japans aller fremste poeter, og av yngre kolleger trekkes hun gjerne frem som stammor for en uærbødig, feministisk litteratur.

 

Kvinnelig rumpeprat. Et knippe Ito-dikt har tidligere utkommet på norsk i antologien Verden finnes ikke på kartet (2010), og i forfatteromtalen opplyses det blant annet at kvinnelige og mannlige poeter fortsatt står i hver sin bokhylle i japanske biblioteker og bokhandler. Opprørsviljen i Itos dikt må forstås som et svar til et samfunn som fortsatt kan karakteriseres som et patriarkat.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse