Annonse
00:01 - 23. september 2016

Sultens grøde

Den prisbelønte indonesiske forfatteren Eka Kurniawan skriver om alt som var forbudt under diktatorene som styrte hans hjemland. Men lysten til å bli forfatter fikk han av å lese Knut Hamsun.

Hamsun-spor: Når Morgenbladet møter Ekan Kurinawan på kafé i Oslo, har han nettopp vandret i fotsporene til sitt store idol Knut Hamsun. 
Annonse

Drap og voldtekter. Slåsskamper og dryppende blod. Indonesia, slik landet beskrives i Eka Kurniawans roman Skjønnhet er et sår, er ikke et land for gamle menn.

– Jeg forteller bare det som skjedde, sier Kurniawan (født 1975).

Romanen har i utallige anmeldelser verden over blitt plassert i sekken «magisk realisme». Betyr det at magien kan tas vekk?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.
Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.