Annonse
00:01 - 23. september 2016

Spørsmåls­aktivisten

Rebecca Solnit er en av USAs fremste intellektuelle samfunnsdebattanter, men utsettes fortsatt for menn som skal forklare henne hvordan ting henger sammen. – Unge kvinner trenger å vite at «mansplaining» ikke er et resultat av deres egen utilstrekkelighet, men et punkt i likestillingskampen, sier forfatteren. 

Populær: Rebecca Solnit er er en av de fremste offentlige intellektuelle i USA, og er blitt kåret til en av 25 visjonære som forandrer verden, men under studiene sto hun ikke alltid like høyt i kurs. – Jeg kan i alle fall si at jeg aldri var spesielt populær blant journalistprofessorene mine. Jeg mente for mye, observerte for mye, og setningene svømte ofte rundt temaer, som om de var redde for å skape noe lineært.
Annonse

– Skrivningen er blitt min måte å forstå meg selv og verden på, forteller forfatter og samfunnsdebattant Rebbeca Solnit da Morgenbladet treffer henne på en kafé nær hennes hjem i Mission District i San Fransisco.

– Alle spørsmålene jeg har i hodet, får komme ut ved å intervjue, lese, undersøke eller dra til et sted for å observere. Men det er først i skrivningen at tenkningen får ta plass. Å sitte alene og prøve å binde sammen alle trådene, er noe av det artigste jeg vet.

Når Rebbeca Solnits essaysamling Menn forklarer meg ting neste måned utgis på norsk, er det første gang forfatteren presenteres her til lands. Men Solnit har de siste to tiårene gjort seg bemerket som en av de fremste offentlige intellektuelle i USA. Med nærmere tyve utgitte bøker, en rekke essays og faste bidrag til aviser som The Guardian, magasinet Harper’s og den politiske bloggen Tomdispatch, diskuterer hun de store spørsmålene i livet, alltid med en personlig tilnærming og refleksjon. Ingenting eksisterer isolert for Solnit, som like lett engasjerer seg i politikk, miljøkamp og teknologi som kunst, byutvikling og feminisme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse