Annonse
00:01 - 23. september 2016

Spørsmåls­aktivisten

Rebecca Solnit er en av USAs fremste intellektuelle samfunnsdebattanter, men utsettes fortsatt for menn som skal forklare henne hvordan ting henger sammen. – Unge kvinner trenger å vite at «mansplaining» ikke er et resultat av deres egen utilstrekkelighet, men et punkt i likestillingskampen, sier forfatteren. 

Populær: Rebecca Solnit er er en av de fremste offentlige intellektuelle i USA, og er blitt kåret til en av 25 visjonære som forandrer verden, men under studiene sto hun ikke alltid like høyt i kurs. – Jeg kan i alle fall si at jeg aldri var spesielt populær blant journalistprofessorene mine. Jeg mente for mye, observerte for mye, og setningene svømte ofte rundt temaer, som om de var redde for å skape noe lineært.
Annonse

– Skrivningen er blitt min måte å forstå meg selv og verden på, forteller forfatter og samfunnsdebattant Rebbeca Solnit da Morgenbladet treffer henne på en kafé nær hennes hjem i Mission District i San Fransisco.

– Alle spørsmålene jeg har i hodet, får komme ut ved å intervjue, lese, undersøke eller dra til et sted for å observere. Men det er først i skrivningen at tenkningen får ta plass. Å sitte alene og prøve å binde sammen alle trådene, er noe av det artigste jeg vet.

Når Rebbeca Solnits essaysamling Menn forklarer meg ting neste måned utgis på norsk, er det første gang forfatteren presenteres her til lands. Men Solnit har de siste to tiårene gjort seg bemerket som en av de fremste offentlige intellektuelle i USA. Med nærmere tyve utgitte bøker, en rekke essays og faste bidrag til aviser som The Guardian, magasinet Harper’s og den politiske bloggen Tomdispatch, diskuterer hun de store spørsmålene i livet, alltid med en personlig tilnærming og refleksjon. Ingenting eksisterer isolert for Solnit, som like lett engasjerer seg i politikk, miljøkamp og teknologi som kunst, byutvikling og feminisme.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.