Annonse
00:01 - 06. mai 2016

Kvinnen bak folkehelten

Elisabeth Sverdrup var læreren og den radikale inspiratoren til Johan Sverdrup, parlamentarismens far.

Johan Sverdrup la aldri skjul på sitt helt spesielle forhold til tanten. – Det var andre som fortiet det senere, forteller Hilde Diesen, som nå har skrevet bok om Elisabeth Sverdrup.
Annonse

Om det var én gigant i norsk politikk på 1800-tallet, så var det den mangeårige Venstre-lederen Johan Sverdrup. «Parlamentarismens far» ledet kampen som i 1884 endte med at Norges regjering utpekes og kastes av Stortinget, ikke av kongen. Som Johan Sverdrup uttrykte det: «All makt i denne sal» – med andre ord: All makt til folkets egne representanter.

Men hvor var det Sverdrup fikk sin strie radikalisme fra? Først og fremst fra Elisabeth Sverdrup, søsteren til Johan Sverdrups far Jacob, sier kunstner og forfatter Hilde Diesen, som har skrevet den nye boken Revolusjonens datter. Jakten på Elisabeth Sverdrups historie:

– Elisabeth Sverdrup var Johans lærer helt fra han var liten. Hun bodde sammen med familien, og inspirerte hans politiske liv med sterke og radikale politiske meninger. Dem hentet hun i opplysningstiden og i den franske revolusjon.

Annonse