Annonse
00:00 - 11. mars 2016

Putins talerør

Det holder ikke å erklære at Putin er Russlands redningsmann. Man må argumentere for det.

Produktiv historiker: Bjørn Nistads bakgrunn som idéhistoriker skinner igjennom i biografien Russlands redningsmann. Han legger stor vekt på Putins taler, intervjuer og valgprogrammer. Foto: Christian Belgaux
Annonse

Etter at han tok doktorgraden i russisk ved Universitetet i Oslo i 2008, har Bjørn Nistad (født 1964) gjort seg bemerket som en kontrær stemme i den norske debatten om Russland. Virkelig berømmelse oppnådde han under konflikten i Ukraina, da han i beste sendetid på NRK beskyldte en perpleks Børge Brende for å hylle fascister fordi utenriksministeren uttrykte sin støtte til den ukrainske regjeringen. I kjølvannet av denne berømmelsen har Nistad selv gjort et poeng av at han ikke blir tilbudt ansettelse ved norske universiteter og antydet at han diskrimineres på grunn av sine meninger om dagens Russland.

Nistad har også vært en produktiv sakprosaforfatter, Russlands redningsmann er hans femte bok om Russland på drøye ti år. I biografien følger vi Vladimir Putin fra fødselen, via hans år som KGB-agent i Øst-Tyskland på 1980-tallet og perioden som byråkrat i St. Petersburg på 1990-tallet til stillingen som Russlands ubestridte leder og en av verdens mektigste politikere. Nistad analyserer Putins taler og opptredener, og presenterer slik en grundig, om enn noe kjedelig, gjennomgang av Putins politiske program i de ulike fasene av hans periode som landets leder.

 

Annonse