00:00 - 12. februar 2016

Politisk råtebekjempelse

Democracy in Black er en kraftfull polemikk mot det såkalt fargeblinde Amerika.

Vendepunkt: Da den ubeæpnede 18-åringen Michael Brown ble drept av politiet i Ferguson i Missouri, 10. august 2014, utløste det store demonstrasjoner og opptøyer i flere byer. I kjølvannet arrangerte Black Lives Matter også sin første demonstrasjon. Foto: Scott Olson/ Getty Images

Noe er råttent i Statene. Det har de fleste afroamerikanere visst siden de først satte sin fot på kontinentet, men de senere år – etter et par desennier med forsøksvis assimilering av den hvite middelklassens verdier og selvpålagt fargeblindhet – har flere og flere svarte tatt til gatene og protestert mot hulheten i USAs demokrati. Grasrotbevegelser som Black Lives Matters, Dream Defenders og det multietniske Forward Together har vokst frem som følge av flerfoldige tilfeller av vold og drap begått mot unge, svarte og ubevæpnede menn av en fryktsom, hvit ordensmakt, i nord så vel som i sør.

Domstolenes lemfeldige behandling av disse sakene antyder at selv ikke en svart president har maktet å lufte rasismen ut fra institusjonenes vegger. Ja, mange er av den oppfatning at Obama og andre svarte liberalere og tradisjonelle borgerrettsledere har sviktet sitt mandat til å forbedre svartes livsvilkår, og at initiativene nå må komme nedenfra, fra vanlige folk, i form av sivil ulydighet og direkte aksjon.

 

Annonse