00:00 - 11. desember 2015

Kentauren Clarice

Hvis Clarice Lispector hadde levd lenger, ville hun nok fått nobelprisen.

Mystikk i tropene: Clarice Lispector i sitt hjem i bydelen Leme i Rio de Janeiro, i 1964. En ny interesse for Lispectors bøker sveiper for tiden over Europa og Amerika. Foto: Paulo Gurgel Valente

I hjemlandet ble den brasilianske forfatteren Clarice Lispector et ikon allerede i sin levetid. Blant lesere og kritikere omtales hun utelukkende med sitt mytiske fornavn. Utenfor Brasil, og særlig i den engelskspråklige verden, er det først de seneste årene at forfatterskapet har nådd mange lesere – en gjenoppdagelse som først og fremst skyldes en briljant biografi signert kritikeren Benjamin Moser, samt en påfølgende serie nyoversettelser fra feinschmecker-forlaget New Directions.

At fortellingen om forfatterens liv har gitt verkene nytt liv, er forståelig: Den er uhyre dramatisk og ligger som en mørk klangbunn under alt hun skrev.

Familiens flukt fra Ukraina og Clarices klassereise fra fattigdommen i det nordlige Brasil til ekteskap med en relativt velstående diplomat og etter hvert et liv i selvfølgelig omgang med landets politiske og kulturelle elite, er oppsiktsvekkende i seg selv. Vel så viktig for myten om Clarice var nok likevel hennes merkverdige dobbelthet som menneske og forfatter.

Annonse