00:00 - 20. november 2015

En evig fornybar energikilde

I Susanne Christensens bok om punkbevegelser er det digresjonene ut av musikken og inn i kulturen og samfunnet som skinner mest.

Punk Prayer: Susanne Christensen er interessert i punk kun som en holdning, som en politisk question authority-posisjon. Tittelen refererer til Pussy Riot og gerilja-performancen Punk Prayer i Moskva i 2012. Foto: White Night Press/Getty Images

En Punkbønn av Susanne Christensen er ikke en bok om musikk, men et riff på 200 sider. Ideer om fellesskap, søken etter et «jente-vi», et «demonstrasjons-vi», et «subkulturelt vi», er hovedriffet. Deretter jammer forfatteren med en rekke intervju­objekter om ideer rundt kunst, aktivisme og tilhørighet, for til slutt å avslutte med en solo hvor hun sampler fra seg selv i en punk-poetisk feministmikstur.

En Punkbønn er ikke en rockebiografisk og historisk gjennomgang av punk eller «Riot grrrl»-bevegelsen, selv om den bevegelsen står helt sentralt. Det er heller et personlig memoaressay ispedd en rekke lengre intervjuer. Musiker og forfatter Jenny Hval, den danske forfatteren Olga Ravn, musikeren Ian Svenonius, plateselskapsgrunnleggeren Calvin Johnson og en russisk journalist ved navn Sergej er noen av dem Christensen møter.

 

Annonse