00:00 - 09. oktober 2015

Håpet og frykten

Ta-Nehisi Coates er den ledende skikkelsen i en ny generasjon svarte, amerikanske intellektuelle som tar landets raseproblemer opp til fornyet behandling.

Skriver om rasisme: Journalisten og forfatteren Ta-Nehisi Coates er blitt utropt til James Baldwins arvtager. Som Baldwin dokumenterer Coates effekten av rasisme på et svart liv, men der Baldwin skriver om håp, skriver Coates om frykt.

Den mest omtalte svarte intellektuelle i USA i dag er den førti år gamle journalisten og forfatteren Ta-Nehisi Coates. I vår ga han ut en liten bok med tittelen Between the World and Me (Mellom verden og meg), om sitt eget liv som svart mann i USA. Nobelprisvinneren Toni Morrison skrev at Coates her etablerer seg som den sanne etterfølgeren til James Baldwin.

Baldwin (1924–87) er et klassisk navn i USAs svarte intellektuelle tradisjon. Han var en ledende romanforfatter og essayist, som også var aktiv i borgerrettskampene på 1960-tallet. Baldwin, som var homoseksuell og ikke skjulte det i romanene sine, spesielt ikke i Giovanni’s Room fra 1956, bodde lenge i Frankrike. Han er anerkjent som en av USAs beste prosa-stilister i det tyvende århundre.

 

Annonse