Annonse
10:48 - 05. september 2014

Komplettisten

Blake Bailey planlegger å være ferdig med sin store biografi om Philip Roth i 2021. Hvis han er lynrask.

Hele historien: Philip Roth skal dele alt med biografen Blake Bailey. Her går Roth rundt i strøkene der han vokste opp.Foto: Bob Peterson/The LIFE Images Collection/Getty Images
Annonse

I oktober 2012 gjorde Philip Roth det kjent at 31 bøker fikk være nok. Erkjennelsen av at han hadde skrevet ferdig vokste frem mens han leste seg bakover i eget forfatterskap og konkluderte med at «you did all right» – nye romaner ville ikke holde samme nivå. På dataskjermen hans henger en fortrøstningsfull post-it-lapp med påskriften: «Kampen med diktningen er over».

Samtidig med bekjentgjørelsen av denne heller ukonvensjonelle pensjonstilværelsen annonserte Roth at han hadde gitt oppgaven med å forfatte en levnetsbeskrivelse til den anerkjente biografen Blake Bailey.

Bailey har tidligere høstet anerkjennelse for biografier over John Cheever, Charles Jackson og Richard Yates. Sistnevnte utgivelse bidro sterkt til den renessansen for Yates’ forfatterskap som kulminerte med filmen Revolutionary Road (2008). Denne helgen gjester Bailey Norsk-amerikansk litteraturfestival i Oslo. Morgenbladet slo på tråden til Oklahoma for å diskutere det litteraturbiografiske drømmeoppdraget som har blitt ham til del.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse