15:30 - 07. august 2014

Å synge seg ut av helvete

For Edward St Aubyn sto valget mellom å skrive eller gi opp livet. Tyve år senere går hans selvbiografiske romaner fra det britiske aristokratiet for å være noe av det ypperste i engelskspråklig litteratur.

Avslørende blikk: Gjennom romanene om Patrick Melrose har Edward St Aubyn blottlagt et engelsk aristokrati i forfall. Parallelt er hans eget liv stadig gjort til tabloidmat. Foto: Ernesto Ruscio/Getty Images

Noen forfattere lukker seg inne i en skrivestue. Andre liker å sitte på kafé og skrive i full offentlighet. For 25 år siden, med flere mislykkede romanutkast trygt forvart i søppelkassen, valgte den engelske forfatteren Edward St Aubyn en mer ekstrem metode. – Jeg bestemte meg for at jeg enten måtte klare å fullføre en roman eller ta mitt eget liv, sier St Aubyn stille, der han sitter på en italiensk restaurant i strøket rundt Londons Holland Park. St Aubyn er en høy, elegant utseende mann, som i sin mørke dress gir inntrykk av å høre hjemme her.

– Jeg hadde ikke noe å være stolt av. Jeg hadde kastet bort en masse penger på dop, jeg hadde ingen barn, og det eneste jeg virkelig ville, å skrive en roman, hadde jeg mislykkes med. Livet mitt var et hav av skam. «Roman eller selvmord, livet mitt har ingen verdi om jeg ikke fullfører», tenkte jeg melodramatisk. Men jeg kan love at jeg mente det, jeg hadde alt flere overdoser og selvmordsforsøk bak meg. Og presset virket.

Annonse