Annonse
04:00 - 16. januar 2009

Hamsun på godt og veldig vondt

Selvsagt var Hamsun en strålende forfatter, og selvsagt var han nazist. Kan vi starte derfra?

Utvilsomt nazist: Knut Hamsun, ved ankomsten til Fornebu etter sitt besøk i Tyskland i juni 1943, setter han seg inn i en Mercedes cabriolet med naziflagg. Foto: SCANPIX
Annonse

På’n igjen: Ikke før var festen i gang, før den ble boikottet. Trøndelag Teater vil ikke feire Hamsun med noen oppsetning.

At det skulle bli nettopp dette teateret som brøt idyllen, er ikke egnet til å overraske noen historisk interesserte. Trøndelag Teater ble etablert i 1937 med Henry Gleditsch som initiativtager, ildsjel og sjef. Gleditsch ble, som en av Trondheims fremste antinazister, henrettet den 6. oktober 1942.

Forsøket på å holde politikken og kunsten adskilt varte altså ikke engang 14 dager inn i Hamsun-året. Et slikt skille var uansett sjanseløst, men takk til Trøndelag Teater for understrekningen: Okkupasjonstiden har fortsatt sin politiske sprengkraft i behold. Og Hamsuns rolle som Norges internasjonalt mest berømte medløper, vil for alltid kaste lange skygger over forfatterskapet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste