Annonse
04:00 - 16. januar 2009

Hamsun på godt og veldig vondt

Selvsagt var Hamsun en strålende forfatter, og selvsagt var han nazist. Kan vi starte derfra?

Utvilsomt nazist: Knut Hamsun, ved ankomsten til Fornebu etter sitt besøk i Tyskland i juni 1943, setter han seg inn i en Mercedes cabriolet med naziflagg. Foto: SCANPIX
Annonse

På’n igjen: Ikke før var festen i gang, før den ble boikottet. Trøndelag Teater vil ikke feire Hamsun med noen oppsetning.

At det skulle bli nettopp dette teateret som brøt idyllen, er ikke egnet til å overraske noen historisk interesserte. Trøndelag Teater ble etablert i 1937 med Henry Gleditsch som initiativtager, ildsjel og sjef. Gleditsch ble, som en av Trondheims fremste antinazister, henrettet den 6. oktober 1942.

Forsøket på å holde politikken og kunsten adskilt varte altså ikke engang 14 dager inn i Hamsun-året. Et slikt skille var uansett sjanseløst, men takk til Trøndelag Teater for understrekningen: Okkupasjonstiden har fortsatt sin politiske sprengkraft i behold. Og Hamsuns rolle som Norges internasjonalt mest berømte medløper, vil for alltid kaste lange skygger over forfatterskapet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste

Solveig-koblingen er ikke påtrengende. Derimot åpner teksten på usedvanlig blekt vis.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.
En annen novelle handler om hvordan fortelleren studerer en lommetyv i arbeid, og fryder seg over det kriminelle håndverket.
Norges ninjakommandør presenteres som en restaurert samling av fire tegneseriehefter utgitt i 1987, nylig gjenoppdaget i Nasjonalbibliotekets arkiver.