Annonse
04:00 - 09. januar 2009

Grubleverdig vinnar

Morgenbladets lesarar har talt: Årets bok er Gunnhild Øyehaugs roman Vente, blinke. Eit perfekt bilete av eit personleg indre.

Vinneren: Det underlegaste med å utgje ein roman er at boka faktisk blir lest, seier vinnaren av Morgenbladets leserkåring, Årets bok.
Annonse

«Jeg synes at Vente, blinke er en virkelig ny roman – helt annerledes enn alt jeg har lest hittil. Den har litterær dybde men er samtidig veldig underholdende. Alle i boken lever i og med kultur, high and low, og det kan være glede og sorg for dem. Men boken blir aldri akademisk. Nei, jeg kan ikkje beskrive min begeistring, det er bare å lese boken selv!» Slik skriv ein av dei mange lesarane som har stemt fram Gunnhild Øyehaugs første roman Vente, blinke. Eit perfekt bilete av eit personleg indre. Forfattaren frå Ørsta gjekk rett til topps i kåringa med 22 prosent av stemmene, tett følgd av nynorskkollega Marit Eikemos essaysamling Samtidsruinar (18 prosent) og Per Pettersons brageprisvinnande roman Jeg forbanner tidens elv (16 prosent).

– Utruleg tøft, seier Øyehaug når ho får beskjeden.

Kjenner seg igjen. I årets vinnarbok møter vi mellom anna litteraturstudina Sigrid, professoren Göran og performancekunstaren Trine. Gjennom det Øyehaug sjølv har kalla eit «diktatorisk filmperspektiv» får vi historier om ulike menneske som alle balar intenst med korleis dei skal tolke seg sjølv, og dei speglar seg gjerne i kunsten – boka har flust av referansar til både populærkultur, danningskanon og litteraturteori.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Mest lest

Siste